30 Ekim 2012 – Merhaba arkadaşlar RenSpor'un incelemem için gönderdiği Suunto Ambit saatini yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. Suunto' nun ABC özellikli, tümleşik GPS ve nabız ölçerli (opsiyonel) yeni saati Suunto Ambit' in özelliklerine kısaca bakacak olursak:
Özelleştirilmiş Outdoor Fonksiyonları
Tam özellikli GPS ve navigasyon
3 Boyutlu Pusula
Doğru Barometrik yükseklik ölçümü
Basınç ölçümü
Sıcaklık ölçümü
Gelişmiş Antrenman Fonksiyonları
Tümleşik GPS ile yüksek tepkili adım ve hız ölçümü (FusedSpeed)
Barometrik yükseklik ile doğru dikey hız ölçümü
Gelişmiş nabız ölçümü (Peak Training Effect ve Recovery Time)
Movescount.com' da planlama ve analiz araçlarıyla online spor günlüğü tutma
Suunto Bike ve kadans POD' larıyla uyumluluk
Dağ ve Günlük Keşif
Sağlam, kalıcılık düşünülerek tasarlanmış kasa
İyileştirilmiş batarya ömrü:
Outdoor modunda 50 saat – daha uzun GPS izleme aralığıyla, yürüyüş ve gezinti için uygun.
Antrenman modunda 15 saat – daha kısa GPS izleme aralığıyla, koşu vs için uygun
Saat modunda 30 gün – saat modu ABC özelliklerini içerir
100 metre suya dayanıklılık
Movescount.com ile yeni fonksiyonlar yüklenerek upgrade edilebilir.
Kullanım Tecrübelerim
Öncelikle bu saati alıp almama konusunda çok tereddütlüydüm. Nitekim ürünü görmek için Atlas Kamp a gittim. Ve Nuri abi saati getirdi, getirmez olaydı :). Görür görmez kanım ısındı canımı yakacak bir fiyatı olmasına rağmen, işim gereği doğada teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanılmasını düşündüğümden satın almam çok uzun sürmedi. Saat sarj edilerek çalışıyor. İlk kötü yanı sarj aparatının özel bir parçadan oluşması. Bilgisayar ucu klasik USB ama saate bağlanan uç sadece Suunto Ambit'e özel. Bu sebepten bu kabloyu kaybetmeniz yada kablonuzun bozulması durumunda büyük sıkıntı çekeceğimiz açık. Her neyse bu kadar kusur kadı kızında bile olur diyerek geçiyorum. Saati alırken kafama takılan en büyük soru sarjlı olmasıydı. Sarj süreleri GSP'in bilgi alma süresine ve açık kapalı olmasına göre 15-50 saat arasında gidiyor. Açıkcası sarjı ile ilgili bu güne kadar gittiğim bir kaç günlük faaliyetlerde olsa sorun yaşamadım. Ayrıca saati kullanmadığınız zamanlarda sağ ve solda bulunan üst iki tuş olan BACK LAP – START/STOP düğmelerine basarak SERVICE modunda ACTION u seçerek SLEEP MODE aktif hale getirdiğinizde saatinizi uykuya alabiliyorsunuz. Bu sayede faaliyette kullanacağınız ana kadar neredeyse sıfır pil tüketimi sağlayabiliyorsunuz. Pilinin uzun süre dayanması ve uyku modu ile Suunto Ambit bir kez daha beni cezbetti.
GPS ve NAVİGASYON
Saati açtığınız da normal saat modunda karşınıza geliyor. Çatı katında oturuyorum, heyecanla gps'i denemek için bastığımda 15 saniye gibi kısa bir sürede yerimi buldu, tebrikler Suunto! :) Haritalar ile uğraşmayı sevdiğim için, Google Maps, Google Earth, Garmin Base Camp programlarının hepsi ile haşır neşirim. Suunto Ambit saatinize bir harita aktarabilmek için ya bilgisayara bağlamalısınız yada başka bir Ambit ile kablosuz eşleştirmeniz gerekiyor. Umarım gelecekte arkadaşlarımızda da Ambit olur ve haritaları kablosuz paylaşma deneyimini yaşarız :). Her neyse normal kablo ile bilgisayara bağladığınızda internetinizin olmaması durumunda Suunto Ambit'e hiç bir şekilde müdehale edemezsiniz. Çünkü tüm ayarları movescount.com üzerinden alıyor. Yani şöyle bilgisayarınıza Suunto Ambit takılı değil. Siz movescount.com sitesi üzerinden üst menüde bulunan Private başlığından Gear'ı seçerek sayfa içerisinde ki Navigation başlığından
POIs
Bu seçenek ile belirli noktalar ekleyebiliyorsunuz. Örneğin Ilgaz Küçük Hacet Zirvesi – Ev gibi. Girmek istediğiniz konuma ait Latitude – Longitude bilgilerinizi bilmeniz gerekiyor. Tabi saat üzerinde hareket ederken kaydettiğiniz tüm noktalar buraya otomatik senkronize edilerek listeleniyor. Movescount hesabınızın üzerinden dilediğiniz kadar POIs oluşturabiliyorsunuz. Ancak saatinize toplam 100 POIs aktarabiliyorsunuz. Yani kullanacağınız POIs leri yüklüyorsunuz. Açıkcası 100 POIs ile 8-9 ayrı faaliyetin verisini taşıyabiliyorum memnunum.
Routes
Routes faaliyet haritalarını yüklemenizi ve yönetmenizi sağlıyor. Bu seçenek ile başka bir programda hazırladığınız haritayı Kml yada GPX formatı ile import edebiliyorsunuz. Açıkcası kusursuz çalışıyor. Toplam saatinize 50 harita yükleyebiliyorsunuz. 50 haritayla da bir çok faaliyet yapabilirsiniz. Sitenin üzerinde yükleme limiti yok ama saat ile senkronize edebileceğiniz limit 50. Haritayı ve Poi leri movescount.com üzerinde hazırladıktan sonra, saatinize aktarılması için sadece saatinizi bilgisayarınıza bağlamanız yeterli. Moveslink programı saati otomatik olarak algılayarak movescount.com hesabınızda ki yeni bilgileri otomatik olarak saatiniz ile senkronize ediyor ve kullanıma hazır hale getiriyor.
Yönlendirme / Navigasyon
En sevdiğim özellik işte bu. Harita modu 3 şekilde kullanılabiliyor, 1. olarak 2km mesafe ile bakış, 2. 500 metre mesafe ile bakış, 3 yönlendirme ekranı. Benim en sevdiğim 3. ekran eğer haritayı doğru şekilde ayarladıysanız, dönüş noktasına geldiğinde Suunto Ambit'iniz sesli şekilde uyarı veriyor. Saati kaldırdığınızda içinde bulunan cayroskop sayesinde saati nasıl tuttuğunuzu anlayarak gps verinize göre sağa yada sola doğru dönüşünüzü gösteriyor. Ve her tamamladığınız bölümden sonra bir sonraki noktaya gidiş mesafeniz ve tüm bilgileri gösterebiliyor. Ayrıca pusula özelliğde var tabi ve tam fonksiyon ile çalışıyor.
Termometre ve Barometre
Barometreyi aldıktan sonra deniz seviyesine göre ayarlamanız gerekiyor, sonrasında çok güzel çalışıyor. Termometre kullanma kılavuzunda dediği üzere deri ile temas ettiğinde şaşma yapabiliyormuş. Saati mont üzerinde kullandığımda daha kesin bir veri alacağımı düşünüyorum. Şu an ki tecrübelerime göre ortalamadan 2 derece sıcak gösteriyor gibi geliyor. :) Termometre ve Barometre kullanımı ve hava tahmini: Tanrım bu ne zor bir iştir ve aldıktan sonra üzüldüğüm bir konudur. Saatin bu ikisinin hesabını otomatik yaparak ana menüde bir yağış, bulutlu, güneşli gibi bir uyarı çıkaracağını hayal etmiştim (O kadar pahalı olunca insan bekliyor). Ama nerede, kaynaklardan okuyarak Termometre ve Barometre takibi yapıp hava tahmininde bulunmamız gerekiyormuş. Tabi işin kolayına kaçmamak güzel bir şey ama inanın çok zor bir iş :) 10 denemeden 8'ini yanlış söyledim 2'sini tutturdum. İnşallah 10'da 9'a kadar çıkacağım :)
Dilediğiniz Arayüzleri Oluşturabiliyorsunuz
Saati kişiselleştirebiliyorsunuz. Ama bu ayarların tamamı Moveslink adında bir program üzerinden yapılabiliyor. Bu programı kurduğunuzda saatinizi otomatik olarak buluyor. Daha sonra sizi www.movescount.com sitesinde ki hesabınıza yönlendiriyor. Bu site üzerinden kişiselleştirilmiş menü kalıbı oluşturabiliyorsunuz. Ve bu menü kalıplarının içinde istediğiniz kadar ekrana yer verebiliyorsunuz Doğa yürüyüşü için bir menü oluşturduğunuzu düşünelim. Birinci ekranda İrtifa, Ortalama Hızınızı gösteriyor, ikinci ekranda barometre grafiği ile termometre var, üçüncü ekrana da Kalbimin o anki atış hızı, kalbimin bu çalışmaya başladığımdan beri atış ortalaması ve benzeri bilgiler ekleyebiliyoruz. Bu şekilde 8 tane farklı menüm var her spor için ayrı menüleri kullanabiliyorum. Saatin ile bir antrenman yapıp bilgisayarınızın başına geri geldiğiniz de saatinizi bilgisayara takar takmaz kendisini senkronize ediyor. Ve www.movescount.com sitesi üzerinde ki hesabınıza yaptığınız antrenmanın harita, hız, yükseklik, kalp hızı, solunum ve benzeri bilgilerinin tamamını aktarıyor. Eğer isterseniz facebook hesabınızı www.movescount.com a bağlayarak otomatik olarak Antrenmanınızı Facebook'da yayınlamasını da sağlayabiliyorsunuz.
Diğer Öne Çıkan Özellikler
Saatin ekran rengini Siyah yada Açık Giri olacak şekilde,wiev tuşuna basılı tuturak değiştirebiliyorsunuz.
Ayrıca ekran aydınlatması oldukça iyi zor durumlarda iş görebilecek bir ışık oluşturuyor.
Heart Belt (Nabız ölçer) oldukça başarılı bir ürün, bence saatle birlikte alınması gereken başlıca aletlerden biri. Bu sayede yaptığınız antrenmanlarda solunum ve kalp durumunuzu görüp kendinizi ne kadar zorladığınızı ve ne kadar kalori yaktığınızı görebiliyorsunuz.
Ekran gayet iyi güneş ışığı altında da rahatlıkla görebiliyorum.
Benim Movescount hesabım
Her antrenmanınızı genelle paylaşmak zorunda değilsiniz, faaliyetleriniz için gizlilik ayarları belirleyebiliyorsunuz. Buraya tıklayarak benim yayınladığım movescount sayfamı ziyaret edebilirsiniz. Buda Büyükada'da yaptığımız bir antrenman yürüyüşüne ait tüm verileri içeren sayfa buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Sağlamlık
Şimdiden 2 ufak çiziğim var :(. Dış metaryelini çok sağlam bulmadım Likya yolunun bir kısmında bulunan dik bir yamaçtan aşağı inerken arkadaşlara yardımcı olmak için benden denge almalarına izin veriyordum ta ki biri beni düşürene kadar. Tabi bakın ufak bir düşüş ama hemen saatim çizildi. Ve olmadık noktalarında bu çizikler dış kaplama daha iyi bir malzemeden yapılabilir diye düşünüyorum. Ayrıca saatim siyah ve çizildiğinde alttan metal renkli bir görünüm ortaya çıktı. Ara sıra paten ile Kartal/Kadıköy arasında tur atıyorum saatimi de takıyorum tabi, ama inanın korkuyorum. Sonuç olarak pek uslu paten kaymıyorum ve düştüğümde çizilmesine tabi ki normal karşılarım. Ama GPS yada benzer bir özelliği kullanılmaz hale gelecek diye tedirgin oluyorum :).
Sonuç
Suunto Ambit'imle doğaya çıktığımda kendimi daha güçlü hissediyorum. Bir çok bilgiyi anlık olarak bana veriyor. Faaliyet boyunca vücudumun tüm tepkimelerini kaydedebiliyor. Ana GPS cihazım haricinde acil durumlarda GPS'ini açarak konum bilgilerime hızlıca erişebiliyor, kaybolma durumunda yolumu bulabiliyorum. Doğada Güvenlik ve Tedbir benim için en önemli kurallardan biridir. Bu saattinde bu konuda bir çok katkı sağlayabileceğine eminim. Yani verdiğiniz ücreti hak eden tamamen Outdoor bir saat. Daha yeni tecrübelerim olur ise bu dosya üzerinden güncelleyerek paylaşacağım. Saat hakkında sormak istediklerinizi yorum yaparak yazabilirsiniz. Hepinize güzel faaliyetler. Burak SARAL Kampist3k Kurucu
4 yorum
Tekrardan merhaba Burak bey… App lerin nasıl ekleneceğini yazacaktınız..:) hatırlatayım dedim….
Merhaba Burak bey. Ben Suunto ambit2 için Apps’lerin saate nasıl eklenebileceğini soracaktım…Biliyorsanız paylaşabilir misiniz? saati tanımaya çalışıyorum.
İyi günler….
Merhaba Veysel bey,
Sorunuzun yanıtını yarın https://buraksaral.com/makalelerim/incelemelerim/suunto-ambit-2-inceleme/ sayfasında yayınlayacağım. Lütfen takip edin. Güzel günler.
Çok teşekkür ederim..:)